Mutfak her gün kullanılan ve sık kirlenen alanlardandır. Hem yemek hazırlama aşamalarıyla hem de diğer etkenler sayesinde dolaplarda kirlenmeler meydana gelir. Mutfak dolapları içerisinde tabak, tencere ve bardakları barındırdığı için temizlik ve hijyen konuları oldukça önemlidir. Sürekli yağ, nem ve ısıya maruz kalan mutfak dolabı temizliği bu alanların arındırılması için üretilmiş malzemelerle ya da ahşap temizleme ürünleriyle yapılır.
Dolaplara zarar vermeden temizleyebilmek için kir ve yağın uzun süre bekletilmeden temizlenmesinde fayda vardır. Doğal bir temizleme yöntemi arayanlar için ılık temizleme suyuna bulaşık deterjanı koyarak dolap temizliği yapılır. Yağdan arındırma işlemi ardından bol su ile durulama ve en son hiç su kalmayacak şekilde kurulama ile temizlik sonlandırılır.
Lezzetli bir yemeğin hazırlanmasından sonra ilk akla gelen dolap temizliğinin nasıl yapılacağıdır. Yemek buharının ve yağların sıçraması ile dolaplarda biriken kirlerin temizlenmesi oldukça zordur. Mutfak temizliğinde kullanılmak için üretilmiş deterjanlar temizleme işinde tercih edilebilir. Bu zor kirlerin temizliğinde bulaşık deterjanının yağ sökücü gücüne sirkeyi de ilave ederek temizleme işlemini yapabilirsiniz.
Beklemiş ve katılaşmış yağları temizlemede karbonatlı su kullanmakta sıkça başvurulan bir yöntemdir. Mikro fiber bezler kiri daha kolay çıkarır, hafif ovalama tarzında temizleme yapıp ve iyi bir kurulama ile küf ve mantar oluşumunu engellenmiş olur.
Mutfak dolabı kapaklarının temizliğinde aşındırıcı ağır kimyasallar yerine geleneksel ve doğal bir yöntem olan sirkeli su ve bulaşık sabunu ile temizleme yapılır. Bu sayede dolap kapaklarında ve iç kabinlerde aşınma ve bozulmalar oluşmaz.
Dolap temizliğinde inatçı yağları çıkartmak için karbonatı su ile karıştırıp bir fırça yardımı ile ovarak temizleme işlemi yapılır. Durulamanın ardından iyi bir kurulama ile dolap kapaklarında iz kalmamış olur. Mutfak dolabı temizliğinde kullanılan sirke aynı zamanda parlak bir görüntü sağlar.
Mutfaklarda sıkça kullanılan bir dolap kapağı çeşidi membran kapaklardır. Membran kapakların tercih sebebi yaratmış olduğu şıklığı kadar mutfak dolabı temizliği işleminde sağladığı kolaylıktır. Dolap temizliğinde aşındırıcılardan uzak durulması gerekir. Mikro fiber veya pamuklu bezler kullanılırsa çizilmeler önlenir, rendelenmiş sabun, arapsabunu ya da bulaşık deterjanı ile temizliği kolay bir şekilde yapılır.
Mutfak dolabı temizlemede kirlenmesine neden olan pişirme işlemlerinden sonra beklemeden dolap temizliği yapılmalıdır. Uzun süre beklemiş yağlı mutfak dolapları bulaşık deterjanının yağı çözme etkisinden yararlanarak yapılır. Katmanlaşmış yağları temizlemek için temizleme suyuna karbonat da eklenebilir. Çizilmeye sebep olmayacak pamuklu bir bez yardımı ile silinip iyice kurulanır.
Dolap temizliğini yaparken dolabı çizmeyen, rengine zarar vermeyen uygun üretilmiş temizlik malzemeleri kullanılmalıdır. Krem ve toz temizleyiciler kullanmaktan kaçınmalı, su tutan özellikli bezlerle kurulama işlemi yapılmalıdır. İyi yapılan bir kurulama işlemi dolaplarda kabarmaları ve ıslaklığın oluşturduğu küfleri de engeller.
Parlaklığını kaybetmesine sebep olmayacak ürünler kullanarak temizlenir. Çamaşır suyu ve benzeri ürünler renginde bozulmalar yaratabilir. Temizlikte en çok ahşap temizleme ürünleri, sirke ya da karbonat kullanılır. Cam temizlik spreyleri kullanarak hem parlaklığı artar hem de çok beklemiş kirler kolayca temizlenir.
Cif içerisinde bulunan kimyasal partikülleri ile temizlik sonrasında çizilmeler oluşacağı için kullanımı tavsiye edilmez.
Sirke ve bulaşık deterjanına ek sıvı arapsabunu ya da katı sabunun suya rendelenmesiyle elde edilen temizlik solüsyonu ile temizliği yapılır.
Yemek pişirme işlemleri esnasında yağ, buhar ve ocaktan çıkan dumanlar, güneş ışığının direkt uzun süre teması sebebiyle zaman içerisinde dolaplarda sararma sorunu ortaya çıkar. İyi bir havalandırma ve perde bu sorunu çözer. Sararan dolapları eski haline getirmek için uygun miktarda çamaşır suyu kullanılabilir. Sirke ve karbonatın karıştırılarak macun kıvamına getirilmesiyle yapılan temizlik de sararma sorununda etkilidir.
Zaman içerisinde çizilen mutfak dolaplarına bir bez yardımı ile sürülen vazelinin bir gün bekletilip ardından kuru bez yardımıyla ovalanması ile bu sorun giderilmiş olur. Sirke ve yağ karışımı ile de silmek çizikleri giderir. Çizilmeleri engelleyen bezler ve dolap temizliğine uygun ürünlerle temizlik yapmak dolap temizliğinde önemlidir.
Dolap kapağı seçiminde görselliğinin yanında temizleme şekline de dikkat etmek gerekir. Membran kapaklar hassas temizlik ürünleri, yüzeye uygun temizleyicilerle temizlenerek uzun süre kullanılabilir. Lake dolaplarda temizliğin ardından iyi bir kurulama yapmak önemlidir.
Uzun süreli dolaplarınız olsun ve dolaplarınızın ilk rengini kaybetmek istiyorsanız Mutfak Dolabı Temizliği önemli bir husustur.
Son Yazılar
Sürgülü Dolap Kapağı Nasıl Takılır?